< V Помісний собор УАПЦ
05.01.2016 02:17 Age: 8 yrs
Рубрика: послання

Різдвяне послання Блаженішого Макарія, Митрополита Київського і всієї України, Предстоятеля УАПЦ


ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

 

 

 

"Господь силу людям Своїм дасть,

 

Господь благословить людей Своїх миром" (Пс. 28,11).

 

 

 

Улюблені у Христі! Ми повинні усвідомлювати, пригадуючи собі зі сторінок Святого Письма Старого та Нового Заповітів, як Господь колись допомагав глибоко віруючому людству. Коли той чи інший побожний народ звертався щиро через свою молитву до Бога, то не тільки отримував від Нього допомогу, але й благословення для миротворчої сили між собою. Про це всі українці, особливо у теперішній час, повинні пам'ятати, бо частина нашої української землі знаходиться під пануванням кремлівських окупантів.

 

Втілення Сина Божого заради нашого спасіння є найвищим виявом слави Божої у світі. Хто не бачить найвеличнішої слави цієї безмежної любові Бога до грішного людства? Хто не бачить її в покорі Сина Божого та волі Бога - Отця, щоб на землі виконувалася Його воля, як і на небі? В усьому цьому видно примирення правосудності і милості у справі відкуплення грішного людства, де "милість і істина зустрілися, правда і мир поцілувалися" (Пс. 84,11).

 

Ангели співали про славу Божу тієї пам'ятної ночі вперше над землею, бо настав час, коли славу Божу необхідно було оспівувати не лише на небесах. Сам Бог у тілі сходить на землю у славі Своїй, поєднуючи небо та землю. З цього часу слава Божа мала з'явитися і серед земнородних. Їм принесено небесний мир, тому що Бог виявив Свою благу волю до Свого творіння. З часу Різдва, прославлення Бога за Його благословення людей Своїх миром, співається і на землі, і в Церкві Христовій, співзвучно з ангельськими хорами. І ми співаємо славу на небі Богові, бо у втіленні Сина Божого відкрилась уся глибина Божої премудрості, бо тільки вона могла знайти засіб примирення людей зі своїм Творцем. Ми прославляємо Бога за безмежну всемогутність благодаті, яка, за словами апостола Павла, проявляється надто щедро тоді, коли множиться гріх (Рим. 5,20). Завдяки Богові був встановлений новий союз Бога і людини через втілення і заступництво Сина Божого. Ось чому ангели проспівали славу на небі Богові, а потім оспівали "мир на землі і благовоління".

 

Той, Хто народився тієї пам'ятної ночі, скаже напередодні Своїх страждань: "Мир залишаю Вам, мир Свій даю Вам" (Ін. 14, 27). Христос приніс на землю приклад братерства, взаємного служіння одне одному, мирного співжиття. Спаситель залишив на землі ще й інший мир - внутрішній. Якщо запитати багатьох людей, зокрема й тих, які живуть на східних теренах нашої держави, чи вони вірять у Спасителя, можна буде почути ствердну відповідь, що так. Однак в багатьох немає бажання користуватися Господнім миром, схвалюючи російські агресорські поступки і прагнучи війни, не маючи любові до українського мирного співжиття. Чому так відбувається? Тому, що немає миру духу, який є благодатним плодом Духа Божого. Про цей мир Божественний Учитель сказав ученикам - апостолам дуже просто: "Мир вам" (Ін. 20,19). Такими ж словами з побажаннями для нас духовного миру у Христі, свята Церква благословляє нас у час Богослужінь. Це - мир з Богом, з власною совістю, мир з людьми, яким можна спокійно і відверто дивитися в очі. Було б великим щастям для кожної християнської душі, кожного християнина - українця, шукаючи, знайти такий мир. Ціну такого духовного блага християнин усвідомлює особливо тоді, коли починає розуміти, що у певний час потрібно буде стати перед Божим Судом, відповідаючи за зневаження рідної землі та своєї Батьківщини, на якій проливається людська кров. Чи можна було б повірити в те, що до пришестя на землю Спасителя, гордовитий еллін, який з презирством називав варваром кожного, хто не належав до його роду, назве іншу людину братом? У Христі немає різниці між людьми, бо Він звістив мир далеким і близьким, щоб "хрестом примирити обох з Богом в одному тілі, вбивши ворожнечу на ньому" (Еф. 2,16).

 

Ангели прославляли Господа за те, що Він Своїм народженням на землі виявив Свою милість до людей, приніс добру волю, одухотворив людство взаємною братерською любов'ю. "Більшої від тієї любові ніхто не має, як хто душу свою покладе за друзів своїх" (Ін. 15,13). У теперішній непростий і неспокійний для України та українців час, коли російський агресор захопив частину української землі, а кращі наші сини віддають своє життя за рідну землю, один за одного та за нас, ми повинні примножувати свої молитви за наше військо, просячи в Бога для нього здоров'я, відвагу, сміливість, охорону від ворожих найманців та нашу спільну перемогу. "Буду величати Тебе, Господи, що Ти підняв мене і не допустив, щоб вороги мої тішилися наді мною" (Пс.29,1).

 

Нехай же наші віруючі серця завжди прославляють Бога за все, що Він приніс на землю через Своє народження, втілення і відкуплення на хресті. Завжди прикладаймо зусилля, щоб мир, порозуміння і добра воля між нами українцями та людьми інших національностей, які живуть на українській землі, були взаємними, а братерська любов прикрашала наше спільне земне життя, щоб і воно було співзвучним з різдвяною ангельською піснею: "Слава на небі Богові і на землі мир, між людьми благовоління" (Лк. 2,14). Тоді Господь благословить нас усіх Своїм небесним миром, який буде досконалим серед усіх українців.

 

Ваші Високопреосвященства і Преосвященства, всечесні отці, Ваші родини та всі вірні УАПЦ. Вітаючи Вас з Різдвом Христовим, Новим 2016 Роком та Богоявленням Господнім, закликаю всіх Вас у черговий раз до посиленої молитви за нашу Україну, за мир на нашій землі, за порозуміння з Донбасом, Луганщиною та нашим українським Кримом, за те, щоб не оплакували жінки своїх чоловіків, діти своїх батьків, а матері синів. Нехай світло Вифлиємської зорі освічує нам шлях до Божої Дитини - Народженого Христа, нехай воно прожене всяку злобу і темряву, щоб ми стали синами Світла. Бажаю всім Вам доброго здоров'я, миру, порозуміння та щастя у нашому непростому земному житті.

 

 

 

Радісних і веселих Вам свят!

 

 

 

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

 

СЛАВІМО ЙОГО!

 

Блаженнійший МАКАРІЙ, Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УАПЦ

 

 

Різдво Христове 2016 року Божого

 

м. Київ